Historia

Historia Fundacji

Fundacja EDM+ powołana została w roku 2012 na potrzeby realizacji szeroko pojętych działań artystycznych. Od tego roku Fundacja EDM+ współpracuje z Państwową Wyższą Szkołą Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. L. Schillera w Łodzi (Katedra Fotografii) oraz z Grupą Medialną EUROZET, a w roku następnym Fundacja podpisała umowę o współpracy partnerskiej z Akademią Designu w Berlinie oraz Narodową Akademią Sztuki we Lwowie.
Fundacja EDM+ realizuje projekty filmowe, muzyczne, dydaktyczne oraz jest autorem i producentem spektakularnego wydarzenia artystycznego, jakim jest Międzynarodowy Festiwal Sztuki "MOST-DIE BRÜCKE".
Jest  koproducentem filmu "Pod Mocnym Aniołem" w reżyserii Wojtka Smarzowskiego (premiera-styczeń 2014), m.in. nagrodzonego Srebrnymi Lwami na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni w 2014 roku. Fundacja współfinansowała wydawnictwa książkowe  Łódzkiej Szkoły Filmowej: "Metody dokumentalne w filmie" i "Restart zespołów filmowych" oraz wydanie albumu winylowego grupy L'Stadt "You Gotta move".
Osobną sferą działalności Fundacji jest propagowanie sztuki fotografii. W 2013 i 2014 roku EDM+ współorganizował wystawę fotografii Wally Pfistera, amerykańskiego operatora filmowego, dwukrotnego laureata nagrody Oskara (wystawy w Miejskiej Galerii Sztuki bwa w Bydgoszczy i w Galerii Nowej w Łodzi), współorganizowała wystawę fotografii Anny Hetman "Betrieb. Melancholia" (Miejska Galeria Sztuki bwa Galeria Kantorek w Bydgoszczy) oraz wystawę fotografii prof. Marka Poźniaka "The 7th Day" (Imaginarium w Łodzi).
Równolegle z fundacją EDM+ funkcjonuje Fundacja EDM (Fundacja użyteczności publicznej)
Fundacja od początku swej działalności aktywnie uczestniczyła w życiu kulturalnym kraju.
W ciągu ostatnich lat, jako Fundacja EDM, realizowała m.in. serię koncertów promujących polską muzykę, jak również młode talenty muzyczne („Z Wenecji nad polskie morze”, „Koncert Trzech Tenorów”).
We wcześniejszych latach Fundacja EDM uczestniczyła w wielu projektach filmowych, m.in. realizowała kilkuletnią współpracę z Festiwalem Filmów Fabularnych w Gdyni i Teatrem Miejskim im. W. Gombrowicza.
Fundacja EDM  współfinansowała projekt filmowy pt. „Fenomen” ( w reżyserii T. Paradowicza ), będąc jego współproducentem.
Przez  kilku lat współdziała z Festiwalem Filmowym Cinemagic, których edycje odbywały się w różnych miejscach w kraju.
Istotnym wydarzeniem była realizacja wspólnie z Teatrem Rozrywki w Chorzowie i Teatrem Muzycznym w Gdyni spektaklu pt. „Krzyk” wg Jacka Kaczmarskiego.
Inną platformą działań Fundacji EDM jest sfera dydaktyczna – realizacja warsztatów dydaktycznych i teatralnych, z których najistotniejszym jest stworzona przez członka Fundacji, aktora Włodzimierza Preyssa, metoda kształcenia aktorów pn. EDM ( Eine Doppelte Methode ), realizowana w Berlinie, zaakcentowana spektaklem teatralno- filmowym pn. „Wizja EDM”.